Stres nedir? Yaşadığımız çağ günlük hayatı sürdürmek için birçok kolaylık sunsa da stres gibi kaçınılmaz bir gerçeği de beraberinde getiriyor. Yoğun iş temposu, ekonomik kaygılar, ilişkilerdeki zorluklar ve sürekli değişen sosyal dinamikler nedeniyle, stres her an ve her yerde bizimle. Stres bu kadar içimizdeyken onunla nasıl baş edebiliriz? Stres yönetimiyle stresin etkilerini en aza indirmek ve yaşam kalitemizi arttırmak mümkün. Terapizy’de bu yazıda modern yaşamın kaçınılmaz gerçeği stresi ve onunla baş etme yöntemlerini ele aldık.
Stres Nedir? Stres Yönetimi Nedir?
[1]Dünya Sağlık Örgütü (WHO) stresi, zor bir durumun neden olduğu endişe veya zihinsel gerginlik hali olarak tanımlıyor. Stres, zorlu durumlarda ya da tehdit içeren anlarda vücudumuzun verdiği doğal bir tepkidir. Ancak bununla birlikte asıl önemli olan, strese tepki verme şeklimizdir. Bu durum genel refahımızı belirler. Hepimiz bir dereceye kadar stres yaşarız ve stres karşısında fiziksel ve duygusal tepkiler veririz. Bundan kaçınamasak da stres yönetimiyle bu zorlu durumu kontrol edebiliriz.
Stres yönetimi genel stres seviyesini yöneterek, karşımıza çıkan stres kaynaklarına tepki verme şeklini iyileştirmeyi, bunlarla baş edebilmek için çeşitli stratejiler kullanmayı içerir. Stresten tamamen kaçabilmek mümkün olmasa da stres yönetimi sayesinde onu kontrol edebilmek mümkündür.
Stres Sağlığı Nasıl Etkiler?
Stres kısa ya da uzun sürelidir. Kısa süreli stres vücudun doğal bir tepkisidir ve ‘’savaş ya da kaç’’ mantığıyla hareket etmemizi sağlar. Böylece tehlikelere karşı hazırlıklı olmamızı sağlar. Uzun süreli yani kronik stres ise beden ve zihin üzerinde yıpratıcı sonuçlar yaratır. Aşağıda kısaca stresin çeşitli belirtilerine değindik:
- Stresin Fiziksel Belirtileri:
- Kalp atışında hızlanma, göğüs ağrısı
- Yorgunluk ve uyku problemleri
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Yüksek tansiyon
- Kaslarda gerginlik, çene sıkma, diş gıcırdatma
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Stresin Psikolojik Belirtileri:
- Kaygı, endişe ve üzüntü
- Sinirlilik
- Depresyon
- Panik atak
Kronik stresi olan kişiler stresle baş edebilmek için farklı şeyler denerler: Alkol, sigara ya da madde kullanımı, yeme bozuklukları, alışveriş veya internette aşırı zaman geçirmek bunlardan bazılarıdır. Stresin oluşturduğu tüm bu sorunları yaşamamak, daha doğrusu aşırı stresle baş edebilmek için stresi nasıl yönetebiliriz? Gelin, yazının devamında stres yönetimine daha yakından bakalım.
Stres Yönetimi
Stresi yönetebilmenin ilk adımı, stres kaynaklarını yani nedenleri tespit etmektir. Stresi yönetebilmek için uygulayabileceğiniz diğer şeyler ise şöyledir:
- Strese neden olan şeyler, trafikten, işe, evden, sosyal çevreye günlük yaşantının her anında bulunabilir. İş ya da ev değiştirmek, boşanmak gibi stres kaynakları kendini kolayca gösterse de kronik stres kaynaklarını belirlemek daha güç olabilir. Sizi gerçekten neyin strese soktuğunu belirlemek için alışkanlıklarınızı, tutumlarınızı ve bahanelerinizi gözden geçirin.
- Stres günlüğü tutarak, stresle ilgili ne hissettiğinizi yazın. Duygularınızı ve nasıl hissettiğinizi anlamaya çalışın.
- Rahatlama teknikleri uygulayın: Meditasyon, nefes teknikleri, doğa yürüyüşleri ile zihninizi sakinleştirin.
- Uyku alışkanlıklarınızı değiştirin. Yatma saatine yakın elektronik cihazlardan uzaklaşın, duş alın, kitap okuyun veya sakin bir müzik açın.
- Sağlıklı beslenin: Ağır yağlı ve kızarmış yiyeceklerden uzak durun. Daha fazla meyve, sebze tüketin.
- Destek alın: Bir uzman desteği almak, stresi yönetme tekniklerini öğrenmeniz için yardımcı olabilir. Terapizy, stres yönetimi, ilişkiler, depresyon, kaygı, anksiyete ve daha fazlası için destek olabilecek uzman terapistlerle sizi eşleştiren bir çevrimiçi terapi hizmetidir. Değerlendirmenizi yapın ve terapistinizle evinizin konforunda görüşmeye başlayın.
- İş arkadaşlarınız, aile üyeleri ya da arkadaş çevrenizden gerektiğinde destek almayı deneyin. Bu aynı zamanda stres karşısındaki günlük yükünüzü hafifletirken, daha güçlü bağlar kurmanıza yardımcı olur.
- Duygularınızı paylaşın: Kendinizi bunalmış hissettiğinizde, güvendiğiniz bir arkadaşınızla ya da yakınınızla konuşun.
- Kontrolü ele alın: Birçok insan için stresin en temel kaynaklarından biri zamanı yönetememektir. Gününüzü, haftanızı hatta ayınızı planlayın. Akıllı telefon uygulamalarıyla listeler yapın veya hatırlatıcılar ekleyin.
- ‘’Hayır’’ deme hakkınızı kullanın. En yakınınız bile olsa sizden istenen her şeye evet demeyin. Hayır demek, sınır çizdiği kadar gereksiz stresi de ortadan kaldırır.
- Kendinizle zaman geçirin. Sessiz anlar yaratın, kitap okuyun, yürüyüşe çıkın…
Stres hayatın doğal ve kaçınılmaz bir parçasıdır. Stresi tamamen ortadan kaldıramayız ancak stresli durumlar karşısında stres yönetimi tekniklerini uygulayarak, etkilerini en aza indirebiliriz.
Terapizy ile stres yönetimi becerilerinizi geliştirin! Alanında uzman ve deneyimli psikologlarımız, günlük hayatınızda stres kaynaklı sorunların üstesinden gelebilmeniz için size destek olmaya hazır. Terapizy‘i sosyal medya hesaplarından takip edin, güncel bilgi ve duyurulardan haberdar olun!
Terapizy ilk seansa özel %50 indirim fırsatı sunuyor. www.terapizy.com
[1] https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/stress